τα εργα μας

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟΥ – ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (Κ.Α.Ε) ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΚΑΗΚ»

Περιοχή ΕΛΛΑΔΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πελάτης ΕΥΔΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Ανάδοχος ΕΚΤΕΡ Α.Ε.
Συμμετοχή 100%
Περίοδος Κατασκευής 01/2017-01/2018
Κόστος Έργου 8.000.000€

Περιγραφη

Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» άλλαξε επιτέλους όψη και μεταμορφώθηκε άρδην, ανταποκρινόμενο πολύ περισσότερο στο χαρακτήρα του ως βασική πύλης εισόδου της ανατολικής Κρήτης. Πρόκειται πλέον για ένα πολύ πιο λειτουργικό αεροδρόμιο, μεγαλύτερο εσωτερικά κατά 3.000 τ.μ. και με περισσότερες πύλες συγκριτικά με το παρελθόν. Ένα πιο όμορφο αισθητικά αεροδρόμιο, με ανακαινισμένες εσωτερικές εγκαταστάσεις, με νέες αίθουσες, με ανακαινισμένους εμπορικούς χώρους και καινούργια καταστήματα.

Το έργο αφορά στην πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου του αεροσταθμού, με νέα, πανέμορφα καταστήματα, αφορολόγητων και άλλων, καταστήματα εστίασης και νέες αίθουσες VIP, CIP, κ.λ.π.Το Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» ανακαινίσθηκε πλήρως. Δημιουργήθηκε νέος χώρος αναχωρήσεων, 3.000 τ.μ. και ταυτόχρονα έγινε ανακαίνιση των υπόλοιπων 8.000 τ.μ. του παλιού χώρου, με δημιουργία 11 εξόδων με ξεχωριστά ασανσέρ (9 έξοδοι στο ισόγειο και 2 στον πρώτο όροφο). Ακόμη δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες-lounges στην extra schengen περιοχή και δύο στην intra schengen περιοχή. Αισθητή είναι, την ίδια ώρα, η βελτίωση της εικόνας και στο εμπορικό κομμάτι του αερολιμένα. Τα καταστήματα εντός του κτηρίου του αεροσταθμού καταλαμβάνουν έκταση 2.200 τ.μ. περίπου, με νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών σύγχρονα και με ιδιαίτερη διακόσμηση (νέα δάπεδα, ξύλινες επενδύσεις, led φωτισμό, νέα κλιματιστικά, κ.λπ.), 6 νέα ανακαινισμένα καταστήματα εστίασης στις αναχωρήσεις και δυο στους χώρους check in.

Η επιτυχία της παρέμβασης είναι διπλή. Από τη μια υπάρχει ικανοποίηση για τη νέα, άρτια από κάθε άποψη, όψη που παρουσιάζει πλέον στο εσωτερικό του το αεροδρόμιο Ηρακλείου, και από την άλλη υπάρχει ικανοποίηση και ανακούφιση για το γεγονός ότι όλα κύλησαν απολύτως ομαλά από την πλευρά των ρυθμών εργασιών και των ούτως ή άλλως ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Ο χρονικός σχεδιασμός του «λίφτινγκ», που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, ήταν να τελειώσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου δηλαδή μέσα στον χρόνο ρεκόρ των 165 ημερών. Όπερ και εγένετο! Το πολύ μεγάλο αυτό έργο, πραγματοποιήθηκε εν λειτουργία και σε διάστημα μόλις 5 μηνών, με απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

Οι εργασίες επέκτασης-ανακαίνισης στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», χρηματοδοτήθηκαν με δωρεά της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών», ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου 2017 και συγκεκριμένα στις 11.10.2017 όταν και υπογράφθηκε η σύμβαση μεταξύ της «ΕΚΤΕΡ Α.Ε» και της εταιρείας «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ». Η σχετική σύμβαση, προέβλεπε επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» κατά 3.000 τ.μ., ανακαίνιση ακόμη 8.000 τ.μ. και κατασκευή των νέων καταστημάτων αφορολογήτων ειδών 2.200 τ.μ. Το έργο περιελάμβανε ακόμα και την αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αναχωρήσεις των επιβατών.

Η αναμόρφωση των χώρων του αερολιμένα “Ν. Καζαντζάκης» έγινε με γνώμονα τη λειτουργικότητα και τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Με βάση τη φιλοσοφία αυτή, ο έλεγχος επιβατών θα γίνεται στην αρχή, στο πρότυπο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ώστε απρόσκοπτα στη συνέχεια οι επιβάτες να μπορούν να περιηγηθούν σε ανοιχτούς χώρους αναψυχής.

Σημαντικό κομμάτι του «παζλ» της αναμόρφωσης του αερολιμένα αποτελούν τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ έμφαση έχει δοθεί και στην ηλεκτρονική διαφήμιση, μέσω της οποίας θα προβάλλονται οι ομορφιές του νησιού, τα κρητικά προϊόντα κ.ά.